اندازه گیری مصرف انرژی
کالری واحد استاندار اندازه گیری انرژی است. کالری مقدار انرژی حرارتی لازم برای افزایش یک درجه سانتی گراد دمای یک میلی لیتر آب با حرارت 15 درجه سانتی گراد می باشد. به دلیل این که مقدار انرژی دخیل در متابولیسم غذا نسبتاً زیاد است، معمولاً از کیلوکالری (1000 کالری) استفاده می شود. کیلوکالری را معمولاً با حرف بزرگ C در واژه ی Calorie نشان می دهند. ژول (J) انرژی را به صورت کار مکانیکی اندازه گیری می کند و مقدار انرژی لازم برای جابجایی یک جسم با نیروی یک نیوتن (N) به اندازه یک متر است. این واحد در کشورهایی غیر از ایالات متحده به کار می رود. یک کیلو کالری برابر با 184/4 کیلوژول (KJ) است.
روش های مختلفی برای اندازه گیری انرژی مصرف در انسان وجود دارد. تشخیص تفاوت روش ها و چگونگی کابرد آن ها از نظر عملی و تحقیقاتی مهم است.
کالری متری مستقیم
کالری متری مستقیم فقط با به کار گیری یک وسیله اختصاصی و گران قیمت ممکن می باشد. فرد در یک محفظه مانند اتاق (کالری متری اتاق کامل) قرار می گیرد و فعالیت متوسطی را انجام می دهد. مقدار حرارتتولید شده توسط فرد اندازه گیری می شود. کالری متری مستقیم، مقدار انرژی مصرف شده را به شکل حرارت اندازه گیری می کند، اما نوع سوخت اکسید شده را مشخص نمی کند. محدودیت دیگر در این روش ، ماهیت محبوس کنندگی اندازه گیری شده توسط این روش نشانگر انرژی مصرفی فرد در زندگی روزمره نیست، زیرا فعالیت بدنی داخل این محفظه محدود است. همچنین این روش گران است و مهندسی پیچیده ای دارد و به ندرت در همه ی نقاط دنیا تسهیلات مناسب برای استفاده از آن وجود دارد.
کالری متری غیر مستقیم
کالری متری غیر مستقیم روش عمومی تری برای اندازه گیری مصرف انرژی است. مصرف انرژی مصرفی را از طریق اندازه گیری اکسیژن مصرفی و دی اکسید کربن تولید شده به وسیله ی بدن در زمان معینی برآورد می کند. معادله ی weir و ضریب تنفسی ثابت 85% برای تبدیل کردن اکسیژن مصرفی به مصرف انرژی استراحت به کار می رود. برای این روش از تجهیزات مختلفی استفاده می شود، اما اساس روش بدین ترتیب است که معمولاً شخصی داخل یک قطعه ی دهانی یا هواکش تهویه کننده که دی اکسید کربن تولید شده ی او را جمع می کند ، تنفس می کند (شکل فوق). هواکش تهویه کننده برای اندازه گیری های کوتاه مدت و بلند مدت به کار می رود.
گردآورنده : مسعود مبانی